DİYARBAKIR (DİHA) – Kadınların iş dünyasında eşit temsiliyeti için çalışmalar yürüten DİKAD, ekonomiden siyasete kadınların dönüşümünü konu alan bir çalışma gerçekleştireceklerini açıkladı.
Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD), kentte bulunan basın çalışanları ile kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Mustafa’nın Kahvaltı Salonu’nda düzenlenen toplantıya, DİKAD Başkanı Reyhan Aktar ve yönetim kurulu üyelerinin yanı sıra çok sayıda basın mensubu katıldı. 2004 yılında kurulan DİKAD, geçtiğimiz günlerde 6. Genel Kurul Toplantısı’nı gerçekleştirdi. DİKAD Başkanı Reyhan Aktar, dernek olarak iş kadınları arasındaki dayanışmanın geliştirilmesi, kadınların iş hayatında etkin rol üstlenmesini hedeflediklerini ve istihdam yaratacak girişimlere destek olmak amacıyla 10 yıldır çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
Kadın ağaç logosu
Genel kurullarıyla birlikte yeni yönetimlerini seçtiklerini belirten Aktar, bu kapsamda dernek logolarını da değiştirdiklerini ağaç şeklinde köklerini toprağa salan bir kadın figürü kullandıklarını aktardı. Kadınların iş dünyasında eşit temsile kavuşması için mücadele ettiklerini söyleyen Aktar, bu anlamda aşama kaydedilse de Diyarbakır’da kadınların iş dünyasındaki yerinin Türkiye’deki birçok ilin gerisinde olduğunu ve Diyarbakır verilerinin Urfa ile birlikte kaydedildiği için kente dair net sağlıklı veri bulunmadığına da dikkat çekti. Diğer kentlerde bulunan Diyarbakırlı iş kadınlarının da derneklerine üye olmasını sağlamak için diğer kentlerde de şube açmayı amaçladıklarını belirten Aktar, kadınların aktifliklerini arttırmak notasında hep talep ettikleri çocuk odasının ilk olarak dernek binalarında açtıklarını söyledi.
Aktar, Nisan ayı içerisinde Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKOFED) ile birlikte ekonomiden, siyasete kadınların dönüşümünü konu alan bir çalışma gerçekleştireceklerini ifade etti. Artık dernek bünyesine erkek üye da aldıklarını söyleyen Aktar, “DİKAD çalışma konusu olarak iş dünyasındaki kadınların istihdam sahalarında eşit temsiliyetinin sağlanmasına dönük pozisyon almada daha fazla aktif bir yapıya kavuşturuldu. Yeni dönemde sadece kadınlarla değil, derneğin amaçları ve ilkeleri doğrultusunda erkeklerle de çalışmayı önüne koydu” dedi. Çözüm sürecine de değinen Aktar, sermayenin ürkek olduğunu ve bu sebeple çözüm süreciyle birlikte bölgede bir canlanma başladığını ve bu sebeple çözüm sürecinin ilerlemesi için ellerlinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını kaydetti.