Diyarbakır İş kadınları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Türkonfed Kadın Komisyonu Başkan Yardımcısı Reyhan Aktar; son günlerde gündemde yoğun olarak yer alan kadın şiddeti üzerine Diyarbakır’da farkındalık çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ifade etti.
Reyhan Aktar, bu çalışmalar kapsamında ilk olarak 1- 8 mart tarihleri arasında Diyarbakır’daki bilboardlarda toplumsal cinsiyet, kadın hakları ve özgürlükleri konusunda ilin çeşitli noktalarında türkçe ve kürtçe “Yüzümüze Bakmaya Yüzünüz Olsun” ‘‘ Bila Ruye We Hebe, Li Nerina Ruye Me‘‘ sloganı ile yer aldıklarını ifade ederek, kadın şiddetine karşı toplumsal yüzleşmede kamuoyu oluşturma hedefinde olduklarını söyledi.
Aktar ” Şiddet konusunu işlemek, kadına dair sorunlar içinde işlenmesi en zor konular içinde yer almakta. Topluma, en doğru mesajı ne şekilde verebiliriz kaygısı içinde çalıştık. Şiddet konusunu işlerken kadını figüranlaştırmadan, şiddet stilisti pozisyonuna düşürmeden ifade etmek istedik. Maalesef gününmüzde kadınlara yönelik şiddet konusu işlenirken şiddeti estetize eden çalışmalarla karşılaşıyor ve bunlardan dolayı büyük üzüntü duyuyorduk. Eğitim bu işin öncü çalışmasıydı. Ama belki de eğitimin başlangıç noktası toplumun kendisiyle yüzleşmesi olmalıydı. Toplum önce hatalarıyla yüzleşmeli, sonra nasıl bir eğitime ihtiyaç olduğunu belirleyebilmeli dedik. İstanbul’da profesyonel bir reklam ajansından da bu konuda destek alarak çalışmamızı ortaya koyduk. Bilboarlarımız asıldığından bu yana da çok olumlu tepkiler aldık. dedi.
Dernek olarak kadın istihdamının arttırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğinin altını çizen Reyhan Aktar “Kadınları iş hayatına kazandırmaya ve iş hayatına giren kadınlarımızın iş hayatında sürekliliğin olmasını sağlamak amacı ile dernek üyelerimiz tarafından mali, teknik ve hukuki anlamda destek sunmaya çalışıyoruz. Kadın istihdamının arttırılmasına yönelik dönem dönem çeşitli çalıştaylar düzenleyerek, bu konuda olması gereken kadın politikaları üzerine çalışmalarımızı yinelemekteyiz. Bu konuda Türkiye’deki diğer kadın kuruluşları ile de ortak çalışmalar yapmaktayız. Yeni dönemde özellikle yereldeki kadın girişimcilerimiz ile ulusalda yer alan melek yatırımcıları bir araya getirmeye çalışacağız. Yine; işinde profesyonel noktaya gelmiş kadınlarımız ile aynı sektörde yeni başlayan girişimci kadınlarımızı bir araya getirip karşılılı görüş teatisinde bulunmalarını sağlama hedefindeyiz. Ayrıca girşimcilik eğitimlerine durmaksızın devam edeceğiz. Tabi yine mesleki eğitimler de olmazsa olmazımız. Amacımız; derneğimimizin, iş kadınlarımız için eğitim üssü olması” şeklinde konuştu.
Türkonfed Kadın Komisyonu olarak İş Dünyası Kadın Raporu-2‘yi hazırladıklarını belirten Aktar ” Raporumuzu; Türkiye’deki kadınların ekonomik, sosyal ve hukuksal boyutu açısından kaynak niteliğinde hazırladık ve kitap haline getirdik. Şimdilerde de Diyarbakır İş Kadınları Derneği olarak, Türkiye’de ekonomiden siyasete kadınsal dönüşüm konusu üzerine bir çalışma yapıyoruz. 2016 yılının başında bu çalışmamızı kitap haline getirip yayınlamayı hedefliyoruz” dedi.
Reyhan Aktar son olarak 2016 yılında Ankara’da DİKAD’ın irtibat bürosunu açmayı hedeflediklerini söyledi.